Breb - Raiul din Maramureș

În mai puțin de 10 minute vei înțelege de ce este satul Breb, Raiul din Maramureș? 

Cum este viața în Breb? Ce înseamnă ospitalitatea în satul Breb? 

Breb - Raiul din Maramureș

„Frumusețea s-a născut la sat”, spunea o vorbă din bătrâni. Satul Breb din Maramureș este un astfel de loc - locul de rai pentru cei ce caută liniștea. Știți ce este fascinant? Peisajele de la poalele Munților Gutâi, casele din lemn, satul atât de bine conservat și amplasarea într-un peisaj natural superb, i-a făcut pe unii români sau străini, să plece din zona lor de baștină și să se stabilească aici. Fie că sunt din țara noastră sau de peste hotare, s-au mutat în Breb, au învățat limba locului și multe secrete ce țin de gospodăria locală. Și se simt minunat!

Satul Breb, județul Maramureș văzut de la intrarea în sat.

Satul Breb, văzut de la intrare. Foto Credit - Costel Ciobanu

Satul Breb, Maramureș, vedere panoramică a întregului sat.

Satul Breb, Maramureș -  văzut de la intrarea în sat.

Ești surprins de frumusețea satului, așa-i? Să vezi ce urmează!

Știați că satul Breb a primit numele după o specie de castori?

Satul Breb este atestat documentar sub numele actual de Breb din 1715. În 20 Martie 1360 este menționat sub numele de Vallis Olahalis sau Hodpataka care s-ar traduce „satul pârâului cu brebi.” Brebul a fost un animal european înrudit cu castorii din America. Denumirea de breb provine din cuvântul de origine indo-europeană, ”bhebhrus„ a cărui rădăcină înseamnă castaniu-lucios. Din păcate, această specie de castor (  breb ) a fost vânat până aproape de exterminare. Dar a rămas această moștenire în Maramureș. Numele satului Breb, considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureș.

Mii de oameni caută anual CAZARE ÎN BREB, Maramureș la pensiuni, cabane, case de vacanță sau case tradiționale din lemn. Dacă vreți să scăpați de aglomerație și zgomot, noi vă propunem să rezervați cazare în Breb pentru o vacanță cu pensiuni inedite.

Cum este viața în Breb?

Pe lângă locurile de cazare, în Breb ești fascinat și de bogăția obiceiurilor. Frumusețea satului și tradițiile locale l-au fascinat și pe prințul Charles care și-a cumpărat câteva case din lemn aici. Unii turiști se plimbă pe ulițele neasfaltate pentru a descoperi frumoasele căsuțe din lemn vechi de zeci sau de peste o sută de ani, cu ferestrele lor mici și albastre.

Căsuță tradițională din lemn cu ferestre albastre din satul Breb, maramureș.

Căsuța Tivadar - Breb, Maramureș - apasă pe link pentru a vedea pensiunea sau pentru a rezerva cazare în Breb.

Există case vechi de cel puțin 70 de ani, care au fost transformate în pensiuni, pentru ca turiștii să trăiască acele momente unice trăite doar de bunicii noștri. Vei vedea că ei s-au gândit ca aceste case să fie simple și funcționale, practice. Nu sunt mari, ci erau făcute atât cât aveau nevoie în viața de zi cu zi. Fiecare cameră avea un scop util și clar. Nimic nu era pus întâmplător și se păstra o armonie a proporțiilor. Părțile importante din casă sau porțile de la intrarea în curte sunt sculptate sau cioplite după arhitectura locului. 

Unele sunt bine ascunse de ochii celor ce nu cunosc bine zona. Poate vei vedea doar livezi sau căpițe de fân făcute cu multă trudă de localnici. Oricum, cine vine pentru cazare în Breb și doarme într-o astfel de căsuță, sigur va reveni. Vei fi super-încântat de căldura emanată de pereții decorați cu țesături vechi, unele de peste o sută de ani. Unii își aduc aminte de vremurile din copilărie iar alții, poate cum ești și tu, le trăiesc pentru prima dată.

Casă tradițională transformă în pensiune in satul Breb.

Pensiunea Maramu din Breb care a fost o casă tradițională veche.

Apasă pe link pentru a vedea Pensiunea Maramu sau pentru a rezerva cazare în Breb.

Căsuță tradițională de 100 de ani transformată în pensiunea Casa Opriș.

Apasă pe link pentru a vedea Casa Opriș - Breb 418 sau pentru a solicita cazare.

Cuvântul de ordine în Breb - „Muncă, muncă, muncă”

În timp ce te plimbi pe jos pe ulițele Brebului, poți vedea oamenii harnici care lucrează în curțile lor sau pe câmp. Sunt sătenii cu viața lor reală, fără exagerări pompoase. Însă nu trebuie pierdut din vedere că tot ce vezi în jur are în spate munca omului de la sat, care trudește pentru a se adapta acestui cadru. De aceea, nu greșești dacă spui că deviza localnicilor este „muncă, muncă, muncă”. Gândiți-vă că până și munca a devenit aici atracție pentru turiști. Datorită muncii aici găsești în viață vreo zece meșteșuguri locale precum meștesugul în lemn, dulgheritul, tâmplăria sau drănițâtul caselor. Torsul lânii, țesutul sau confecționarea mărgelelor încă face parte din viața zilnică a unor femei harnice. Unii chiar vor să ia parte la activități agricole pentru a se relaxa și pentru a simți acel sentiment de oboseală faină, numa` bună pentru a te odihni cu adevărat. Români și străini deopotrivă, se bucură acum de viața din Breb și duc o viață simplă la țară, într-un colț de rai ferit de tumultul orașelor.

Oameni la munca de pe câmp la semănat cartofi în satul Breb, Maramureș.

Fotografie cu săteni care sunt la semănat cartori, primăvara. Se lucrează în clacă.

Liniștea profundă a străduțelor

Liniștea profundă ce o simți când te plimbi pe străduțele satului este ceva unic. Din când în când poți vorbi cu localnicii care au fiecare povestea lui. Într-o singură oră înveți de la ei cât pentru toată viața. Oamenii de aici sunt oameni cu suflet cald, frumoși și respectuoși. Așa poți simți și învăța spiritul locului.

Angelica și Tănase, proprietarii pensiunii Casa Pintea de sub Coastă.

Angelica și Tănase - proprietarii pensiunii Casa Pintea de sub Coastă. Apasă pe link pentru a face o rezervare.

Familia Opriș Ion și Elena, proprietari ai pensiunii Casa Opriș - Breb418.

Familia Opriș - proprietarii pensiunii Casa Opriș - Breb 418

Dacă vi aici, nu ai voie să dormi!

Ia la pas fiecare străduță! Vegetația, aerul curat și animăluțele care se plimbă în voie îți fac viața mai frumoasă.

Oi care mănâncă fân, iarna. Peste gard se vede o claie de fân.

Colșca cu pui.

Colșca ce are grijă de puii ei liniștiți.

Ce poți face inedit în satul Breb?

Poți solicita diferite experiențe, cum ar fi plimbatul cu căruța sau cu sania, în funcție de sezon. Unele pensiuni din Breb au biciclete pentru a face turul satului sau a merge pe renumitul Drum Verde care leagă 7 sate tradiționale și măsoară peste 80km. Pe Drumul Verde mașinile nu au acces. Poți încerca și tu portul popular, să vezi o latură frumoasă a ființei tale, despre care nu ai știut. Odată ce îmbraci straiele tradiționale, ești altă persoană. În zile specifice din an sunt organizate diferite spectacole tradiționale locale. De asemenea, poți solicita să faci trasee montane, cum ar fi drumul spre Creasta Cocoșului. Este o formațiune muntoasă spectaculoasă ce seamănă cu creasta unui cocoș, cu lungimea de 200m. Când ajungi sus, la 1200m ți se taie respirația datorită frumuseții din jur. Maramureșul este la picioarele tale.

Creasta Cocoșului - Fomațiune muntoasă.

Creasta Cocoșului ( 1200m)

Plimbare cu căruța. Un sătean care plimbă turiștii cu caii în satul breb, Maramureș.

Plimbare cu căruța prin satul Breb.

Călăreți care merg la o nuntă tradițională în Breb.

Călăreți îmbrăcați tradițional care merg la nuntă tradițională în satul Breb.

Tineri îmbrăcați în portul popular din Breb Maramureș.

Tineri îmbrăcați în portul popular.

Ospitalitate în satul Breb 

În Breb, „ospitalitate” e cuvântul de ordine. Când rezervi cazare în Breb, gândește-te și la faptul că vei fi copleșit de ospitalitatea și bunătatea gazdelor. Toți se străduiesc să-ți pună pe masă ce au mai bun. În general mâncarea este făcută din preparate tradiționale locale din producția sau ferma proprie. De aceea, ceea ce ai mai mâncat în altă parte, are alt gust aici. Pita cu slănină, carnea gătită la foc încet, grătarul fraged sau mâncarea făcută la ceaun au un gust desăvârșit. Alături de mâncarea tradițională vine și păhărelul de pălincă sau „horincă” după cum îi spun localnicii. Cele peste 54 de grade ale pălincii de pere, prune sau mere, nu doar că ard caloriile sau grăsimile dar îți înveselesc și inima și o pregătesc pentru o seară festivă de excepție în care vă acompaniază cântăreți și ceterași locali. Iată de ce merită să cauți cazare în Breb, Maramureș.

Pâine cu slănină din producție proprie.

Pâine cu slănină la grătar.

Sarmale făcute la foc de sobă.

Sarmale făcute la foc încet.

Cozonac după rețeta din Breb.

Cozonac cu nucă după rețeta din Breb.

O noapte de cazare în Breb poate costa între 60 și 300 de lei/persoană. Prețul este influențat de sezon, pensiunea aleasă, serviciile ce le primești sau de experiențele ce le soliciți. Oricum, garantăm că indiferent cât vei decide să plătești pentru un sejur, aici vei simți cu adevărat că a călători în locuri inedite te îmbogățește.

Poți căuta o pensiune în linkul CAZARE BREB sau dacă vrei să petreci timp și în alt loc caută la CAZARE MARAMUREȘ.

Îți dorim o vacanță minunată, oriunde te-ai duce!

Vrei să ai un Tricou Suvenir cu Poza Ta din vacanța de la Breb?

În Colaborare cu site-ul TRICOU PERSONALIZAT. RO reușim să creăm amintiri frumnoase care să rămână mult timp alături de tine. Orice fotografie cu peisajele frumaose din România care ți-au mers la suflet pot fi personalizate pe un tricou care să conserve sentimentele deosebite trăite la unele pensiuni la care ai fost cazat.

Vezi aici modelul de TRICOU SUVENIR CU POZA TA și comandă cu încredere de pe TricouPersonalizat.Ro

................................................................................................................. 

Articol scris de Elsetrip.com, pentru că „Iubim oamenii. Iubim călătoriile”

Contact: 0745 81 66 55 sau e-mail: elsetrip.com@yahoo.com

Site oficial: ELSETRIP.COM

 

Abonează-te la newsletter

Folosim cookie-uri pentru a ajuta la îmbunătățirea serviciilor ce vi le oferim, pentru personalizarea conținutului și a oferi o experiență mai sigură și mai bună analizând navigarea pe site-ul nostru. Navigând pe site sunteți de acord cu utilizarea de cookie-uri pentru a colecta informații. Citește Politica noastră privind modulele cookie și Politica noastră de confidențialitate pentru a afla mai multe sau accesează Preferințe privind modulele cookie, pentru a-ți gestiona setările.

Detalii aici De acord